ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να επισκεφτούν έναν ειδικό ψυχικής όταν είτε κάτι έχει αλλάξει στην καθημερινότητα και στο οικείο περιβάλλον τους, είτε κάτι τους ενοχλεί σε τέτοιο βαθμό που να μειώνει την λειτουργικότητά τους ή να αναστέλλει την δημιουργικότητά τους σε διάφορα επίπεδα της ζωής (οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό).

Πολύ συχνά η αιτία ξεκινά από μικροπροβλήματα τα οποία παραμελούνται ή υποτιμούνται με αποτέλεσμα να γιγαντώνονται και κάποια στιγμή να μας οδηγούν σε αδιέξοδα, σε συμπεριφορές και 
καταστάσεις που επαναλαμβάνονται, σε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος γίνεται μοιρολατρικά αποδεκτός  χωρίς περιθώριο αντίδρασης.

Το να απευθυνθούμε σε ειδικό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ότι κάτι μας βασανίζει, κάτι μας δυσκολεύει. Η συνειδητοποίηση ότι δεν τα καταφέρνουμε όλα μόνοι μας, όσο ικανοί άνθρωποι κι αν αισθανόμαστε ότι είμαστε, δεν σημαίνει αδυναμία και αποδοχή κάποιας ηττοπαθούς στάσης, ίσα – ίσα δείχνει επίγνωση των δυνατοτήτων μας που με την  αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε μοναδικές ικανότητες.

Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες και πιο εύκολα αναγνωρίσιμες ενδείξεις που θα έκαναν κάποιον να απευθυνθεί σε ειδικό είναι οι ακόλουθες:

  • Διαταραχές ύπνου: αϋπνία, πρώιμη αφύπνιση, δυσκολία στην επέλευση ύπνου,
    ​διακεκομμένος ύπνος
  • Ευσυγκινησία, ευερεθιστότητα
  • Έλλειψη αυτοπεποίθησης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αρνητική εικόνα σώματος
  • Απώλειες: χωρισμός, διαζύγιο, θάνατος αγαπημένου προσώπου
  • Αισθήματα μοναξιάς, αισθήματα απόρριψης
  • Δυσάρεστες σκέψεις, φοβίες, φόβος επέλευσης δυσάρεστου γεγονότος, νοσοφοβία